Fostul bucătar-şef de la Ralet şi-a deschis propria afacere, fiind urmat la noul restaurant de cei care îi apreciau preparatele. Expert în bucătăria mediteraneeană, după 20 de ani petrecuţi în Italia, Florin Mocanu îşi asigură un venit lunar de 100.000 de lei doar datorită calităţilor sale de chef.
Chef-ul preferat al celei mai pretenţioase clientele din Iaşi a dat o lovitură pe piaţa restaurantelor de lux. Florin Mocanu, cunoscutul bucătar-şef de la Ralet, localul în care obişnuiau să ia prânzul cei mai bogaţi ieşeni, şi-a luat soarta în mâini, deschizându-şi propriul restaurant. El a închiriat fostul “La Mario”, aparţinând familiei Schrotter, şi l-a supus unui proces profund de rebranduire, redenumindu-l „Piatta D’oro”.
Efectul a fost imediat, chef Mocanu mutându-şi brusc aproape toată clientela la noul său restaurant. Vorbim de o migraţie rar întâlnită în Iaşi şi care arată cum poţi avea succes dacă eşti printre cei mai buni din domeniu şi dacă ai curaj. Circa 40 clienţi permanenţi, obişnuiţi să cheltuie cel puţin 100 de lei la o masă, l-au urmat pe chef Florin Mocanu la noul său restaurant, asigurându-i venituri lunare de peste 100.000 de lei.
A început ca ospătar
Florin Mocanu este expert în bucătăria mediteraneeană, activând 20 de ani în restaurante din Italia. „M-am perfecţionat timp de două decenii, pornind de jos şi am învăţat toate reţetele specifice zonei”, spune bucătarul-şef. A plecat la scurt timp după Revoluţie ca să-şi poată întreţine familia. S-a oprit în Modena, unde a început ca ospătar. „Ospătăria e corelată cu bucătăria. Ca să fii bun ospătar, trebuie să ştii bine cum se face mâncarea şi, invers, ca bucătar nu poţi înţelege ce-şi doreşte clientul dacă nu stai de vorbă cu el”, explică Florin Mocanu. El spune că nu poţi fi un bun ospătar dacă nu ştii elementele esenţiale din reţetele bucătăriei şi că