HotNews a obţinut o înregistrare din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în care Mihăilă şi Brădean încercau să-i convingă pe decidenţi cât de bun ar fi contractul de 262 de milioane de euro pentru companie, deşi 7 milioane de MW ar fi fost vânduţi sub costul de producţie. Înregistrarea arată cam cum văd oamenii din energie o piaţă din care băieţii deştepţi nu au dispărut, ci doar s-au perfecţionat. Bursa energiei, OPCOM, este acoperirea legală pe care producătorii de energie şi intermediarii simulează transparenţa. În fapt, toate înţelegerile se fac în culise, iar atunci când un pachet mare, cu preţuri mici, este scos la vânzare de un producător, băieţii deştepţi ştiu cine este beneficiarul şi nu se concurează între ei. Tinmar ştie că ia de la CE Oltenia, la fel cum Energon Power&Gas ştia că Hidroelectrica îi va face o ofertă bună.
Un scurt dialog dintre membrii CS al Hidroelectrica este relevant în acest sens. „V-am încurajat să contactaţi consumatorii eligibili (...), aici nu aveţi nicio reţinere din partea mea să încheiaţi contracte directe (...) Avem oferte, dar nu le-aţi dat curs", spunea Borza. Propunerea a fost respinsă de reprezentanta Fondului Proprietatea, Oana Truţă, care considera că toata energia trebuie vândută competitiv şi transparent, pe OPCOM. "De aceea s-a făcut platforma de tranzacţionare pentru consumatori mari", a argumentat Truţă. "Dar care s-a dovedit a nu fi operaţională", a replicat Borza. „Pentru ca toţi îşi fac tranzacţiile pe sub masă", a pus Truţă punctul pe „i”.
Faptul că „toţi îşi fac tranzacţiile pe sub masă” poate explica şi reducerile de preţuri care au avut loc în acest an pe OPCOM. CE Oltenia vindea anul trecut cu 220-240 lei/MWh. Acum a contractat producţia a patru blocuri energetice pentru tot anul viitor la 184-186 lei. În România sunt doar câţiva producători mari de energie, câţiva băieţi deştepţi sufi