Scris de Simona Butaru - Compania de Transport Public a montat la Podgoria o Gară Electrică în miniatură.
ARAD. Reprezentanţii autorităţii publice locale, conducerea Companiei de Transport Public, oameni de afaceri, muzeografi, colecţionari, reprenzentanţi ai CFR, arhitecţi, istorici, sau pur şi simplu pasionaţi de transport public s-au reunit ieri în Sala Ferdinand la simpozionul organizat pentru a marca aniversarea a 100 de ani de transport electrificat în Arad. Vorbitorii au punctat diferite momente din istoria căilor ferate electrificate iar apoi s-au împărţit diplome de onoare.
Viceprimarul Levente Bognar a subliniat importanţa de a face demersuri ca, pe viitor, prima cale ferată electrificată din sud-estul Europei şi prima din ţară să rămână în patrimoniul tehnic al Aradului. În cadrul evenimentului au fost expuse machete alte vagoanelor Săgeata Verde.
Scurt istoric
Lucrările de construcţie la calea ferată au început la 11 decembrie 1905 şi au fost încredinţate de Adunarea Generală a Acţionarilor prin contract firmei “Henning şi Hartwich” din Berlin.
La 10 noiembrie 1906, presa vremii menţionează prima probă pe traseu, iar la 11 noiembrie se consemnează începutul probelor de regularitate pe întreg traseul liniei. Linia ferată executată avea configuraţia unei stele cu trei ramuri, având centrul în localitatea Ghioroc. Ramurile aveau traseele: Ghioroc – Arad cu o lungime de 22,150 Km, Ghioroc – Pâncota, cu o lungime de 22,35 km şi Ghioroc – Radna cu o lungime de 22,35 km.
Mini Gara Electrică
Cireaşa de pe tort a fost dezvelirea machetei fostei Gări Electrice, la Podgoria. Pe vremuri, punctul terminus al traseului parcurs de Săgeata Albastră era actuala Piaţă Podgoria. Clădirea gării era numită de localnici “Gara Electrică” şi era amplasată pe actualul loc al terasei “Podgoria”. A fost construită în 1920 şi a fost demolată în 1