Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu a hotărât ca în execuţia bugetară a anului viitor să aloce o jumătate de milion de lei pentru furnizorii privaţi de servicii sociale din judeţ. Banii vor putea fi accesaţi de cei care au contracte de parteneriat cu comunităţile locale, după ce consilierii judeţeni vor adopta în date de 28 noiembrie regulamentul de finanţare.
"Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să aibă acreditare, să aibă au încheiate parteneriate cu SPAS-urile locale şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, să ofere servicii sociale beneficiarilor din judeţul Sibiu, şi să aibă surse de finanţare proprii pentru susţinerea serviciului social", precizează CJ Sibiu.
Potrivit conducerii CJ Sibiu, decizia finanţării serviciilor sociale din sistemul privat a fost luată, în premieră, şi pentru că unele ONG-uri sau asociatii de profil funcţionează la limită subzistenţei din cauza lipsei de fonduri. Un astfel de caz se înregistrează la Cisnădie, unde Asociaţia SOS Cisnădie îngrijeşte peste 40 de copii din familii defavorizate.
"Noi avem parteneriate cu centrele private de multa vreme. Sigur că un motiv (n.r. al finaţării) îl constituie şi criza. La SOS Cisnădie e clar că da. Pe de altă parte noi, deşi avem copii din judeţul nostru, nu am susţinut cu nimic serviciul public.Sigur că nu execsul de resurse financiare îi mână către noi pentru parteneriate", a declarat, secretatul juridic al CJ Sibiu, Iordan Nicola.
Un alt parteneriat parafat şi care va fi înclus în selecţia noului sistem de finanţare este cel încheiat anul trecut cu Mitroplia Ardealului. Astfel, la propunerea preoţilor din judeţ, se vor da bani pentru cazurile sociale identificate de la sate, banii urmând să ajungă în conturile Asociaţiei Femeilor Creştine.
"Avem un protocol cu Mitropolia şi ne-am propus, cu Asociaţia Femeilor Creştine şi cu parohiile, să se