Guvernul nu are bani să majoreze salariile tuturor bugetarilor şi nici să dea mult promisa sumă de 500 euro pentru educaţia copiilor, dar găseşte bani care să fie la dispoziţia primarilor şi şefilor de consilii judeţene. Tot primarilor le-au fost promise măriri de salarii.
Salariile de bază şi sporurile acordate bugetarilor nu vor creşte în 2014, urmând să se menţină la nivelul lunii decembrie 2013, chiar dacă Legea salarizării unitare prevede altceva. Prin derogare, vor fi îngheţate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă prezentat de Mediafax, salariile de bază, soldele, sporurile şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. La nivelul lunii decembrie 2013 rămâne şi alocaţia pentru drepturile de hrană şi pentru drepturile de echipament. De asemenea, nici anul viitor nu se vor acorda premii şi prime de vacanţă, excepţie urmând să facă premiile pentru sportivi şi colectivele tehnice aferente, dar şi pentru olimpici şi pentru profesorii care îi pregătesc. Îngheţate vor fi în 2014 şi indemnizaţiile pentru persoanele persecutate politic, invalizi, veterani şi văduve de război.
Cum explică Executivul îngheţarea salariilor? Prin lipsa banilor. Potrivit Guvenrului, dacă ar fost să respecte Legea salarizării unitare, deficitul bugetar ar fi crescut cu 4,6% din PIB.
Sunt însă câteva categorii care vor primi, totuşi, ceva bani în plus sub presiunea amplelor proteste din ultima vreme: rezidenţii şi profesorii debutanţi. În ceea ce-i priveşte pe medicii şi pe farmaciştii rezidenţi, dacă nu au salariul brut mai mare de 3.000 lei ei vor primi o bursă de 670 lei pe lună. Suma încasată suplimentar nu va fi impozitată şi nici nu va fi luată în calcul la contribuţiile de asigurări sociale, asigurări de sănătate sau şomaj. Aceasta în condiţiile în care Coaliţia Profesionişti