• In procesul in care Vasile Astarastoae este acuzat de ANI de incompatibilitate, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dat termen in 2015 • Pana atunci, Astarastoae isi termina mandatul de rector
Ultimele decizii luate de judecatori in dosarele conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa alimenteaza unele suspiciuni potrivit carora unii magistrati din instante sunt subiectivi si par sa fie mai mult de partea lui Vasile Astarastoae, decat a institutiilor care au sanctionat abuzurile din institutia de invatamant superior, respectiv Agentia Nationala de Integritate (ANI) sau Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Astfel, dupa ce judecatorii de la Curtea de Apel Suceava au retrimis la DNA dosarul in care Astarastoae este acuzat de coruptie, a venit si randul magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa-i dea niste vesti bune rectorului UMF. Judecatorii ICCJ par ca vor sa tergiverseze procesele in care Astarastoae este acuzat de conflict de interese si de incompatibilitate, astfel incat intr-un tarziu, cand magistratii vor lua in sfarsit o decizie, aceasta nu-l va afecta in mod negativ pe rectorul UMF.
Trebuie precizat ca potrivit deciziilor ANI, pentru ca a fost declarat ca fiind in conflict de interese si incompatibil, Astarastoae nu mai poate ocupa o functie publica de conducere timp de 3 ani. Aceasta sanctiune este suspendata deocamdata, deoarece Astarastoae a contestat deciziile ANI in dosarele civile 32/45/2012 care se refera la incompatibilitate si 33/45/2012 care se refera la acuzatiile de conflict de interese. In ambele dosare, judecata a inceput in anul 2012 la Iasi, dar ulterior au fost mutate la Curtea de Apel Pitesti, cel legat de conflictul de interese, si la Curtea de Apel Brasov, cel legat de incompatibilitate.
Judecatorii de la Pitesti s-au pronuntat in dosarul 33/45