Primarul comunei timişene Sacoşu Turcesc, Gabriel Adrian Koller, spune că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizând că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.
Primarul comunei Sacoşu Turcesc din judeţul Timiş, Gabriel-Adrian Koller, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, recent, comuna sa a fost vizitată de o jurnalistă din Marea Britanie, care a înţeles, în mod greşit, că jumătate din populaţia comunei va pleca la muncă în Anglia.
"Joia trecută a fost la Sacoşu Turcesc o jurnalistă din Marea Britanie, însoţită de o altă jurnalistă din România. Cele două s-au interesat de etnia romă. Le-am spus că jumătate dintre romii din comună vor să plece la muncă în Anglia. Ceea ce este corect. Numai că ele au înţeles că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă. Populaţia comunei, la ultimul recensământ, a fost de 3.100 de persoane, dintre care 200 sunt romi. Asta înseamnă că o sută de romi din comuna noastră vor să plece la muncă în Anglia", a declarat primarul.
Gabriel Adrian Koller a spus că acele două jurnaliste au petrecut întreaga zi în comună şi că s-au deplasat în satele Uliuc şi Berini pentru a discuta cu romii.
Întrebat dacă, de-a lungul timpului, în Sacoşu Turcesc au fost familii de romi repatriate din Franţa, primarul a răspuns că în această situaţie sunt aproximativ 20 de familii.
"Cam 20 de familii de romi din Sacoşu Turcesc şi satele aparţinătoare au fost repatriate din Franţa, în urma unui program al autorităţilor franceze, de-a lungul anilor. Cred că în anul 2008 au început repatrierile. La repatriere romii au primit bani pentru a-şi face ferme. Unii dintre ei şi-au cumpărat animale şi le mai au şi acum, alţii fie le-au vândut, fie le-au tăiat pentru consum