Unul din cele mai vechi monumente ale Iasului va fi restaurat in urmatoarea perioada. Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National pune la dispozitie bani pentru refacerea Crucii lui Ferentz din cartierul Nicolina. Monumentul de piatra, datand din 1716, a fost distrus in urma unui act de vandalism, crucea pierzand astfel un brat. Restaurarea se va axa pe refacerea crucii de piatra si a inscriptiilor, intreaga zona a movilei funerare fiind planificata pentru o etapa ulterioara, scrie curierul-iasi.ro.
„O echipa de istorici si restauratori, coordonata de Directia de Cultura, va restaura doar partea de monument, crucea de piatra. Dupa ce vom termina lucrarile de pe proiectul european aflat acum in desfasurare pe soseaua Nicolina vom pune in valoare intreaga zona, cu imprejmuiri si accese”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Crucea lui Ferentz a fost ridicata din porunca domnitorului Mihail Racovita pentru a marca batalia de la poalele Cetatuii din ianuarie1716. In perioada razboiului austriaco-turc, trupele austrice conduse de capitanul Francois (Ferentz) Ernau au intrat in Iasi pentru a-l detrona pe Mihail Racovita. Retras in Manastirea Cetatuia, domnitorul moldovean a cerut sprijinul tatarilor, cu ajutorul carora a reusit sa-i invinga pe austrieci. Soldatii inamici care nu au pierit in timpul bataliei au fost executati zilele urmatoare, impreuna cu boierii care au sprijinit detronarea. Pentru a marca victoria, Mihail Racovita a cerut ingroparea trupurilor si ridicarea unei cruci de piatra pe care a fost inscrisa intreaga intamplare.
In aceasta luna sunt planificate lucrarile de restaurare si reabilitare a osuarului si monumentului Soldatului Francez din cimitirul Eternitatea. Cu sprijinul Primariei Iasi, Oficiul National pentru Cultul Eroilor si Ambasada Republicii Franceze in Romania vor demara lucrari de repara