Costurile pot ajunge în primul an la 15.000 lei; în cel mai bun caz, acestea pot fi de 4.000 lei, însă doar dacă maşina este folosită ocazional
Cheltuielile anuale pentru întreţinerea unei maşini second-hand pot ajunge la aproximativ 15.000 lei, în cazul în care se ia în calcul costul combustibilului, o asigurare CASCO şi plata unui timbru de mediu, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro.
"Întreţinerea şi utilizarea unei maşini costă mult, cu excepţia cazului în care o foloseşti foarte puţin şi nu ai accidente şi probleme cu ea. În cel mai bun caz, costurile anuale pot fi până la 4.000 lei, însă aceasta presupune folosirea ocazională, absenţa asigurării CASCO şi un timbru de mediu de sub 1.000 de lei şi RCA sub 500 lei", spun reprezentanţii portalului.
Mult mai aproape de realitate este o sumă de circa 15.000 lei pe an pentru un model de volum cu o taxă de înmatriculare de aproximativ 3.000 lei, un cost anual al combustibilului de 6.000 lei şi un CASCO de circa 2.000 lei.
La modele premium costurile pot depăşi 30.000 lei pe an, mai ales dacă vorbim de un model cu impozit anual de câteva mii de lei şi un CASCO pe măsură.
Costurile sunt mai mari în primul an dacă a fost nevoie să se plătească timbrul de mediu, însă nici în anii următori nu scad semnificativ, fiindcă intervine nevoia de revizii şi de schimbare a anvelopelor.
Timbrul de mediu influenţează puternic decizia de cumpărare
De câţiva ani, timbrul de mediu sub diversele sale denumiri de până acum a influenţat puternic decizia de cumpărare a unei maşini rulate, creând în piaţă fie lungi perioade de aşteptare, fie perioade în care
s-au cumpărat neobişnuit de multe maşini second-hand. Pentru cei care vor să cumpere o maşină rulată din import sau una din ţară înmatriculată înainte de 2007, cuantumul timbrului de mediu contează enorm, fiindcă