Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Biblioteca Judeţeană “I.H. Rădulescu”, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, sunt organizatorii celei de-a XLV-a a ediţii a Concursului Naţional de Literatură “Moştenirea Văcăreştilor”, ce s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Târgovişte.
Concursul, care a fost deschis oficial sâmbătă dimineaţa în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Dâmboviţa, a făcut ca acesta să devine neîncăpătoare datorită oamenilor de cultură ai oraşului nostru, dar şi numeroşilor tineri curioşi să vadă cum decurge un festival de tradiţie al Târgoviştei.
Oficiile de gazdă au fost făcute de către Mircea Niţă -reprezentantul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, urmând alocuţiunile susţinute de acad. Mihai Cimpoi – preşedintele juriului acestui concurs, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Vaeriu Niţu – reprezentantul Primăriei Târgovişte.
O remarcă deosebită a fost făcută de secretarul judeţului Ivan Ivanoff, care a invitat audienţa la o analiză a metamorfozei limbii române, odată cu intrarea în vocabularul uzual al neologismelor şi englezismelor ce acum fac parte, mai ales din limbajul tinerilor.
În acest an, cei care aspiră la un premiu al concursului, provin atât din ţară cât şi din străinătate (Italia). În prima zi a concursuluia avut loc şi lansarea volumul “Esenţa temeiului. Începuturi târgoviştene ale literaturii române”, a academicianului Mihai Cimpoi, preşedintele juriului.
Tot pe parcursul primei zile, a avut loc şi vernisrea expoziţiei “Moştenirea Văcăreştilor-45″, cuprinzând cărţi ale festivalului, cărţi ale Văcăreştilor, cărţi ale laureaţilor, diploma, afişe, trofee decernate de-a lungul anilor concurenţilor.
Premierea câştigătorilor, care sa desfăşurat sâmbătă după-amia