În luna octombrie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, cele mai mari creşteri de preţuri în categoria mărfurilor alimentare s-au înregistrat la cartofi şi ouă. Sursa: GM
Anul acesta, recolta de cartofi a fost bună, însă producătorii au fost nevoiţi să o vândă direct de pe tarla, deoarece nu au spaţii de depozitare. În septembrie, un kilogram de cartofi se vindea, în medie, cu 1,5 lei. Remulus Oprea, preşedintele Asociaţiilor Cultivatorilor de Cartofi –COV, din Covasna, ne declara la acea vreme că preţurile s-ar putea tripla în termen de aproximativ două luni, în condiţiile în care recolta a ajuns în depozitele intermediarilor şi ale comercianţilor, care îşi pun propriile adaosuri, după bunul plac.
Iată că datele publicate azi de Institutul naţional de Statistică (INS) atestă prognoza producătorului: cartofii s-au scumpit cu aproape 9% în octombrie, faţă de septembrie 2013, rezultând un preţ mediu de 1,7 lei. Comparativ cu decembrie 2012, un kilogram de cartofi era mai scump cu aproape 4% în octombrie 2013. Per ansamblu, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu mai mult de 6% în octombrie faţă de septembrie.
De asemenea, preţul cerut pentru un ou a crescut în octombrie, comparativ cu septemberie 2013, tot cu aproape 9%. Preşedintele patronatului din industria avicolă, Ilie Van, spune că scumpirile nu au loc la poarta fermelor, ci pe lanţul de distribuţie.
Pe lista alimentelor ale căror preţuri s-au redus în septembrie se numără cele de morărit şi panificaţie, cum sunt făina de grâu sau pâinea. Unul dintre motivele scăderii preţurilor este şi reducerea TVA de la 24% la 9% pe întreg lanţul de producţie.
CITIȚI ȘI: Apropierea iernii va dezgheţa preţurile la alimente