Întreprinderile mici şi mijlocii ar putea fi scutite, din 2014, de impozitul pe veniturile din câştigurile de capital şi pe veniturile obţinute din lichidare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Dan Manolescu.
Oficialul MFP a declarat, luni, la seminarul 'Politici economice coerente pentru susţinerea mediului de afaceri românesc', că cele două măsuri ar avea un impact benefic asupra mediului de afaceri şi că au fost identificate în procesul de rescriere a Codului Fiscal.
Aceste măsuri de scutire din zona impozitului pe profit sunt parte a unei iniţiative mai cuprinzătoare, care vizează implementarea în legislaţie a unor prevederi de tip holding.
Manolescu a explicat că acum este un moment potrivit, după ceea ce s-a întâmplat în Cipru, în contextul în care antreprenorii români caută alternative la structurile holding pe care le-au avut în alte state europene şi nu numai, iar o astfel de măsură vine în întâmpinarea acestora, prin oferirea unei alternative locale în modalitatea de organizare a unei afaceri.
Alte măsuri pe care MFP intenţionează să le aplice din 2014 vizează posibilitatea suprapunerii anului fiscal pe anul contabil, pentru a simplifica evidenţele contabile - în prezent există posibilitatea ca agenţii economici să aleagă un an contabil diferit de anul calendaristic, dar anul fiscal rămâne 1 ianuarie - 31 decembrie, precum şi reportarea avantajelor fiscale în cazul cheltuielilor cu sponsorizarea, pe o perioadă de maximum şapte ani, la fel ca în cazul reportării pierderii fiscale.
Referindu-se la preluarea pierderii fiscale în cazul operaţiunilor de fuziune, secretarul de stat a arătat că agenţii economici ar putea prelua în cadrul acestor operaţiuni şi cheltuielile cu dobânzile şi pierderile de curs valutar.
În cazul cotei de 3% pe veniturile microîntr