Polonia, o ţară care-şi produce 90% din energia electrică prin arderea cărbunelui, găzduieşte în această săptămână Conferinţa ONU privind schimbările climatice. În paralel, Varşovia este gazda unui alt summit, o conferinţă internaţională blamată de ecologişti al cărei scop este acela de a „sublinia rolul cărbunelui şi tehnologiilor curate de ardere a cărbunelui”. Ambivalenţa se explică prin faptul că Polonia luptă activ pentru protejarea propriei industrii, puternic dependente de energia ieftină din cărbune.
“Folosim cărbune deoarece este ieftin. Combustibilul ieftin face energie ieftină”, a explicat pentru Financial Times Michal Wijata, director la termocentrala Belchatow, cel mai mare producător european de electricitate din cărbune. Termocentrala este alimentată cu cărbune de la una dintre cele mai mari mine din Europa şi este vizibilă de la distanţe mari din cauza fumului gros pe care-l aruncă în atmosferă.
Conferinţa ONU, organizată tot la Varşovia, are ca scop cimentarea fundaţiei pentru un acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Înţelegerea ar trebui să vină în doi ani. Speranţa este că un astfel de tratat va ajuta la prevenirea creşterii temperaturilor cu mai mult de două grade celsius astfel încât să se împiedice cele mai grave efecte ale schimbării climei.
Varşovia a intrat pe firul organizării deoarece guvernele altor state din Europa Centrală şi de Est nu s-au arătat interesate de găzduirea reuniunii. Noul stadion al oraşului a fost transformat într-un centru de conferinţe care va adăposti o parte din cei 20.000 de delegaţi care vor participa la discuţiile de două săptămâni.
“Polonia nu a făcut eforturi mari pentru a organiza summitul, dar vorbim de un eveniment prestigios aşa că ne-am implicat”, a afirmat un oficial guvernamental. Astfel, una dintre cele mai puţin entuziaste ţări europene privind r