Bugetele curţilor de apel, tribunalelor şi judecătoriilor, care trebuiau să fie preluate în gestionare începând din 2014 de Curtea Supremă, vor rămâne în gestionarea Ministerului Justiţiei, pe motiv că Instanţa Supremă nu dispune de capacitatea administrativă de preluare a acestora. Potrivit articolului 136 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, începând cu data de 1 ianuarie 2008, atribuţiile Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor ar fi trebuit să fie preluate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează Mediafax.
Termenul prevăzut la articolul 136 din Legea 304/2004 a fost prorogat succesiv prin mai multe acte normative, ultima fiind realizată prin articolul II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2012, până la data de 1 ianuarie 2014.
Prorogarea succesivă a fost justificată prin faptul că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru ca această instanţă să poată prelua atribuţia legată de gestionarea bugetelor tuturor instanţelor judecătoreşti din România, având în vedere multiplele implicaţii atât sub aspect financiar, cât şi normativ, organizatoric şi de capacitate administrativă.
În prezent, într-un proiect de ordonanţă de urgenţă se propune abrogarea articolului 136 din Legea 304/2004, astfel încât Ministerul Justiţiei să îşi păstreze atribuţiile de gestionarea a bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor.
Iniţiatorii proiectului justifică măsura şi prin faptul că orice decizie în acest domeniu se adoptă numai în colaborare cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Consiliul Superior al Magistraturii.
De asemenea, aceştia susţin că, sub aspect normativ, trecerea atribuţiei de gestionare a bugetului