România are o grijă deosebită pentru ca Ucraina să devină membru al comunităţii europene. Dincolo de interesul rezultat din drepturile europene ale comunităţilor româneşti din acest stat, vorbim de un vecin ce oferă o perspectivă economică extrordinară, iar noi am fi principalii beneficiari. Politologul german Andreas Umland, consideră că există o posibilitate mare ca un nou conflict, de tip separatist, să fie deschis de către Rusia în partea de Est a Europei.
Este vorba binenţeles de Ucraina, şi de posibilităţile pe care Rusia le are la dispoziţie pentru a-şi menţine sfera de interese.
Dincolo de războiul gazelor, unde Ucraina are câteva mutări în faţă datorită faptului că gazul rusesc ajunge în Europa prin conductele ce tranversează ţara, Rusia nu va ezita să deschidă un conflict separatist aşa cum a făcut în toate statele exsovietice.
Mai există şi presiunea pe care Rusia o poate face prin restricţionarea schimburilor economice cu Ucraina, lucru care va genera pierderi foarte grele pentru statul slav, dacă nu cumva se va interveni din Vest.
Europa trebuie să îşi asume şi obligaţii şi nu doar merite atunci când stimulează statele să adere la comunitatea pe care o reprezintă. Nu este de ajuns să le spunem : hai veniţi, dar să îi lăsăm să treacă toate piedicile singuri, cu atât mai mult cu cât ele sunt puse intenţionat.
Uniunea Europeană trebuie să fie solidară cu Ucraina şi să echilibreze impactul negativ pe care îl poate avea cumulul de măsuri pe care Rusia îl poate impune. Europa trebuie să manifeste solidaritate şi să acţioneze pe toate căile pentru a stopa orice încercare a Rusiei de a acţiona prin forţa armată împotriva Ucrainei. Dacă vor exista gesturi în acest sens, atunci reacţia trebuie făcută pe măsură şi nu trebuie acceptate compromisuri.
Uniunea Europea