Dupa isteria provocata de deschiderea pietei muncii pentru romani si bulgari, britanicii se pregatesc pentru o noua problema provocata de imigranti, de aceasta data din Republica Moldova.
Inainte de summit-ul de la Vilnius, din 28 noiembrie, cand Moldova va semna tratatul de Asociere cu Uniunea Europeana, ce deschide calea aderarii acestei tari la blocul european, un reporter britanic de la publicatia Telegraph a ajuns pe meleaguri moldovenesti.
Mai intai, acesta a poposit in Puhoi, unde singura raza europeana de lumina este discoteca satului sarman. Proprietarul clubului de noapte Black din Puhoi, Ghenadie Munteanu, a lucrat in Italia, Spania si Germania si s-a intors acasa pentru a deschide acest club de rave, care atrage peste 300 de amatori ai genului din satele invecinate.
Reporterul este convins ca tot mai multi din satenii din Puhoi, fie ca apreciaza muzica importata de Munteanu din Europa sau nu, vor lua calea strainatatii in anii ce vor veni. In definitiv, scrie acesta, venitul mediu al moldovenilor este jumatate din cel al romanilor si cele doua decenii de tranzitie post-sovietica au tensionat relatiile cu Romania si Bulgaria.
Capitala, Chisinau, nu i-a facut o impresie buna reporterului britanic, ce a remarcat blocurile invechite si fabricile sovietice. Dependenta de gazul natural ieftin din Rusia si avand o minoritate rusa considerabila ca marime, Moldova ar fi trebuit lasata Rusiei, nu imbratisata de UE, considera reporterul.
Acesta arata ca UE ar putea face fata fluxului de vin moldovenesc, care nu mai are acces in Rusia dar a fost incurajat pe pietele europene, insa nu se va intampla la fel in cazul fluxului de mana de munca ieftina.
Oriunde se intoarce, reporterul britanic gaseste tineri moldoveni si nu foarte tineri care isi doresc sa plece la munca in strainatate - desi nici unu