Autoritățile de la Teheran și AIEA - Agenția internațională pentru energie atomică - au stabilit o foaie de parcurs ce va permite verificarea activităților nucleare iraniene. Compromisul a fost găsit cu ocazia vizitei la Teheran a șefului AIEA, japonezul Yukiya Amano și prevede o serie de vizite pe teren ale inspectorilor agenției.
În ciuda acestei întelegeri multaşteptate, Occidentalii au decis să mențină presiunea asupra autoritatilor iraniene pentru a obţine un acord mai larg. Compromisul obținut la Teheran de AIEA survine la doar 24 de ore după terminarea intenselor negocieri-maraton de trei zile derulate la Geneva între Iran și marile puteri.
Discuții ce nu au permis semnarea unui acord privind programul nuclear iranian dar care reprezintă totuși o evoluție pozitivă, un net progres a poziției nouilor autorități de la Teheran.
John Kerry, secretarul de stat american, a afirmat că Iranul este reponsabilul de faptul că nu s-a semnat un acord definitiv. În acest fel șeful diplomației americane dezminte acuzațiile potrivit cărora Franța și În particular ministrul de externe Laurent Fabius ar fi blocat găsirea unui acord adoptând o poziție prea intransigentă. Negocierile de la Geneva, suspendate așadar pentru câteva zile, vor fi dealtfel reluate pe 20 noiembrie.
Până atunci însă Iranul pare dispus să facă alte concesii, subliniind astfel politica de deschidere a noului președinte iranian, moderatul Hassan Rohani. În urma acordului de la Teheran cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, inspectorii AIEA vor putea vizita uzina de la Arak unde se produce apa grea iraniana susceptibila să producă și plutoniu. De asemenea inspectorii vor putea merge la mina de uraniu de la Gachin.
Aceste două situri - Arak și Gachin - erau de multă vreme în colimatorul occidentalilor. Iranul va furniza În plus informații privind viitoarele sale r