Florian Irsa, 57 de ani, de profesie economist, care a adus în 2008 pe piaţa locală un concept turistic inspirat din Austria, „boutique de cinci stele“ la marginea unei păduri, în Poiana Ţapului, spune acum că dacă ar fi să o ia de la capăt nu ar mai face această investiţie dat fiind că cererea pentru cazare este foarte mică în absenţa unor facilităţi de divertisment în zonă şi a infrastructurii.
„De profesie sunt economist, am absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti şi am lucrat în domeniu timp de mai mulţi ani până a face investiţia din turism“, a spus el. Înainte de Revoluţie a plecat în Austria unde s-a angajat la o firmă ce se ocupa de comerţ. „Vorbesc cinci limbi străine şi asta m-a ajutat. Am obţinut şi cetăţenie austriacă. Prin 1991-1992 m-am întors în ţară şi am deschis alături de un partener firma Sanotechnik pe piaţa locală, din care m-am retras ulterior”. Irsa a condus această companie din august 1997 până în august 2006.
La nivel mondial compania Sanotechnik, unul dintre cei mai mari angrosişti de articole sanitare, este prezentă în 42 de ţări, fiind înfiinţată în 1979.
Din surse proprii şi bani atraşi de la bănci, Florian Irsa a început să dezvolte complexul turistic de pe Valea Prahovei după exit-ul din afacerea cu articole sanitare. Prima vilă pe care a început să o construiască prin 1994 trebuia să fie iniţial sediul unei firme cu alt obiect de activitate, însă ulterior Irsa a decis să pună bazele unui mic complex turistic. „Pe spaţiul în care se află vila mică (cu o singură cameră-n.red.) era un garaj pe care l-am transformat. Investiţia totală în cele trei vile nu a fost mare dat fiind că am lucrat doar cu materiale importate direct. Cred că per total nu depăşeşte nici 200.000 de euro, erau alte preţuri când am început să construiesc.”
@N_P