BUGET 2014. Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, după şedinţa USL, că Guvernul va trimite Parlamentului în 14 noiembrie proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu propunerea ca actul normativ să fie dezbătut în comisii până la 1 decembrie, iar la începtul lunii decembrie să fie votat de Legislativ.
"În şedinţa din 14 (noiembrie - n.r.) vom trimite către Parlament proiectul Legii bugetului de stat, cu propunerea ca în primele două săptămâni, până la 1 decembrie, să fie dezbătută în comisii - comisii de specialitate şi comisii de Buget-Finanţe. Şi, la începutul lunii decembrie, plenul Parlamentului să poată da votul asupra Legii bugetului, în aşa fel încât toţi ordonatorii de credite, instituţii publice centrale sau locale, să poată intra efectiv cu noul buget de la 1 ianuarie", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
VEZI ŞI Ponta: Guvernul adoptă Legea descentralizării pe 14 noiembrie
Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul bugetului de stat şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor.
Astfel, proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoză de venituri de 201,9 miliarde lei şi un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultând un deficit de 14,5 miliarde de lei.
Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decât fondurile alocate în acest an, dar le va impune să finanţeze cu prioritate proiecte UE şi interzice alocarea de fonduri pentru lucrări noi dacă nu sunt asigurate mai întâi proiectele în derulare.
Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numărul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decât cu aprobarea specială a Guvernului sau a autorităţilor locale, dar vor putea creşte cheltuielile salariale, indiferent dacă au avut sau nu profit, în funcţie de inflaţia