Satelitul Gravity Field and Steady-State Ocean Explorer, cunoscut sub numele de GOCE, a reintrat in atmosfera terestra, el prabusinde-se deja pe Terra.
Inainte de eveniment, oamenii de stiinta au anuntat ca nu stiu unde va cadea acesta. Primele estimari arata ca bucatile care nu au ars in atmosfera, care insumeaza circa o cincime pana la un sfert din satelitul de o tona, s-ar fi prabusit intr-o regiune delimitata de estul Asiei, vestul Pacificului si Antarctica, relateaza BBC.
A fost prima misiune ESA care a facut o reintrare necontrolata in atmosfera in ultimii 25 de ani, fapt ce a dat emotii unora. Ultima misiune ESA cu reintrare necontrolata in atmosfera a avut loc in 1987, fiind vorba despre Isee-2.
GOCE opera la extrem de joasa altitudine, respectiv 224 de kilometri, cea mai mica dintre toti satelitii stiintifici.
Informatii detaliate despre locul aterizarii sale pe Terra urmeaza sa fie facute publice.
Statisticile arata ca cel putin o bucata de "gunoi spatial" reintra in atmosfera Pamantului in fiecare zi. In medie, o nava spatiala intreaga sau o veche racheta reintra, de asemeni, in atmosfera la fiecare sapte zile.
Un satelit de o tona se prabuseste pe Pamant: Nimeni nu stie unde va cadea (Video)
Satelitul GOCE a fost lansat in anul 2009 pentru a inregistra variatiile gravitatiei Pamantului in 3D.
Satelitul Gravity Field and Steady-State Ocean Explorer, cunoscut sub numele de GOCE, a reintrat in atmosfera terestra, el prabusinde-se deja pe Terra.
Inainte de eveniment, oamenii de stiinta au anuntat ca nu stiu unde va cadea acesta. Primele estimari arata ca bucatile care nu au ars in atmosfera, care insumeaza circa o cincime pana la un sfert din satelitul de o tona, s-ar fi prabusit intr-o regiune delimitata de estul Asiei, vestul Pacificului si Antar