Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui NICULAE MIRCOVICI (deputat din partea minorităţii bulgare, secretarul Camerei), ADRIAN MIROSLAV MERKA (deputat-minoritatea slovaca), MIRCEA GROŞARU (deputat-minoritatea italiană) şi LUMINIŢA IORDACHE (fost deputat UNPR).
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Parlamentarii şi fostul parlamentar şi-au angajat rudele la biroul parlamentar, avizând şi contractele de muncă ale acestora, încălcînd legea penală, respectiv articolul 253/1 din Codul Penal care reglementează conflictul de interese. Potrivit legii, "conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv".
Primii trei riscă să-şi piarda calitatea de parlamentar şi toţi patru se aleg cu dosare penale la Parchet pentru conflict de interese. Potrivit legii, demnitarii , numiţi sau aleşi, care sunt declaraţi incompatibili sau găsiţi în conflict de interese prin hotărâri definitive ale instanţelor de judecată îşi pierd funcţiile şi timp de trei ani nu mai pot ocupa o funcţie publică.
În plus, dacă instanţele decid că parlamentarul s-a aflat şi în conflict de interese poate primi închisoare de la şase luni la cinci ani.
Potrivit ANI, deputatul Niculae MIRCOVICI a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 05 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electora