Executivul Republicii Moldova planifică să modifice bugetul pentru anul 2013. Un proiect de lege elaborat de Ministerul Finanţelor prevede o scădere cu 230 de milioane de lei a veniturilor, în schimb cheltuielile vor creşte cu circa 780 de milioane. Perdanţii sunt cei din educaţie şi din sectorul energetic, în timp ce Parlamentul, sănătatea şi drumurile vor beneficia de alocări suplimentare
Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2013, elaborat de Ministerul Finanţelor, prevede o majorare cu circa 780 de milioane de lei a cheltuielilor, comparativ cu cifrele planificate la început de an. Aceasta chiar dacă prognoza veniturilor este în scădere cu aproximativ 230 de milioane de lei. În consecinţă, deficitul bugetului de stat va urca la circa 1,89 miliarde de lei, cu peste un miliard de lei mai mult decât s-a planificat.
Rectificarea bugetului este planificată şi ca urmare a revizuirii de către Ministerul Economiei a mai multor indicatori economici şi ia în calcul o creştere economică de 5,5% faţă de 5,0% prognozată iniţial, dar PIB-ul nominal s-a redus cu 1,8 miliarde de lei, la 97,6 miliarde lei.
O încetinire pronunţată a colectării veniturilor
„Încetinirea pronunţată a colectării veniturilor la buget, în contrast cu creşterea economică, impune continuarea eforturilor de fortificare a controlului asupra colectării impozitelor şi eliminarea unei serii de lacune care erodează baza fiscală de colectare a veniturilor“, se precizează în nota informativă a proiectului.
Doar de la reducerea volumului de mărfuri importate se estimează că la buget nu se vor acumula 535 de milioane de lei, iar alte 105 de milioane lei nu vor ajunge în visteria statului ca urmare a reducerii volumului dividendelor şi profitului generat de întreprinderile cu capital de stat. De asemenea, Executivul prognozează că