Gradul de utilizare a capacităţii de producţie la Oltchim a ajuns la 24%, autorităţile făcând eforturi pentru creşterea gradului la 37%, nivel la care compania este profitabilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
„Eforturile Ministerului Economiei şi ale conducerii combinatului sunt concentrate acum pe asigurarea capitalului de lucru care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie la 37%, nivel ce asigură profitabilitatea companiei“, se arată în comunicat.
Astăzi a avut loc, la combinatul Oltchim, o întâlnire a ministrului Economiei, Andrei Gerea, cu directorii combinatului, administratorii judiciari, administratorul special, reprezentanţii sindicatelor şi ai administraţiei publice locale.
La întânire au participat şi Ion Cîlea – preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Cristian Soare – prefectul judeţului Argeş şi Constantin Polexe – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş.
Potrivit administratorilor judiciari, crearea vehicolului special şi selecţia investitorilor se vor face în paralel, până la jumătatea lunii februarie 2014.
Salariaţii s-au plâns de restanţele salariale, dar şi de necesitatea reducerii posturilor de conducere, pentru realizarea de economii, şi concedierile efectuate în primăvara acestui an.
Compania este programată spre privatizare, după ce a intrat în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Mai mulţi investitori sunt interesaţi de combinatul vâlcean: un consorţiu al SIF-urilor împreună cu societatea Chimcomplex Borzeşti, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza; consorţiul PCC-Fortissimo, dar şi o serie de companii din Rusia, precum VTB Capital, TISE sau Gazprom Neft. Concomitent, Guvernul încearcă să atragă la Vâlcea coloşii petrolieri SOCAR - compania de ţiţei din Azerbaidajan, şi KazMunaiGaz - compania integrată de petrol şi ga