Fie că este vorba de portretele-robot ale unor infractori sau ale unor dispăruţi, oamenii legii realizează deseori desene care sunt departe de realitate. Vă prezentăm câteva dintre cele mai nereuşite "opere" create în ultimii ani la departamentele "de artă" din cadrul Poliţiei Române.
Se pare că nu toţi românii au talent... la desen. Un exemplu recent este portretul-robot al atentatorului din Vitan care nu seamănă deloc cu Vitalie Proca (foto stânga), ci mai degrabă cu un "bunic" al asasinului care şi-a pierdut părul. O altă "caricatură" făcută publică de poliţişti este cea a unui bărbat (foto stânga jos) care, în septembrie 2011, a înjunghiat o tânără în Călăraşi. Cu toate că portretul-robot nu semăna deloc cu infractorul, acesta a fost prins. "Opera de rezistenţă" a oamenilor legii a fost creată în septembrie 2012, când a fost semnalată dispariţia unui copil de opt ani, Constantin Mario Delian Popescu (foto dreapta), din judeţul Dolj. În cazul acestuia, portretul-robot făcut public de poliţişti seamănă mai degrabă cu un personaj din desenele animate decât cu un copil. Culmea este că micuţul a fost găsit în urma unei ample acţiuni de căutare, ce a implicat zeci de poliţişti, dar şi un elicopter al MAI.
Greşeală şi la desenatori, dar mai ales la martori
Psihologul criminalist Tudorel Butoi ne-a dezvăluit modalitatea de lucru a criminaliştilor. "Expertul criminalist, psiholog sau medic, poartă o discuţie în urma căreia se obţine un tablou descriptiv asupra semnalmentelor persoanei. Pe măsură ce martorul relatează, expertul îi prezintă acestuia fel de fel de elemente fiziologice existente în baza de date. Apoi se poartă un dialog pe bază de feedback pe cele ce sunt relatate şi pe cele ce sunt evidenţiate pe un ecran sau, în alte cazuri, între cele relatate şi cele desenate. În timp, se încearcă o suprapu