Guvernul nu mai are bani pentru a susţine proiectele autorităţilor publice locale. În acest context, primarii vor primi undă verde pentru a majora taxele şi impozitele locale datorate de contribuabilii persoane fizice cu mai mult de 20% peste nivelul din anul precedent, potrivit unui proiect de hotărâre citat de Mediafax. Deja în multe localități au fost introduse taxe care mai de care mai ciudate, pentru a aduna bani la bugetele locale.
Multe primării se văd în imposibilitatea de a continua investiţiile în proiecte precum construirea de sisteme de canalizare sau alimentare cu apă a localităţilor. Cum banii de la Guvern întârzie să vină chiar şi pentru edilii care fac parte din USL, autorităţile locale trebuie să găsească noi surse de finanţare, iar cea mai la îndemână soluţie pare să fie creşterea taxelor şi impozitelor locale. În prezent, birurile stabilite de autorităţile publice locale nu pot creşte într-un an fiscal cu mai mult de 20% faţă de anul precedent. Din 2014, regula va fi schimbată, potrivit unui proiect de hotărâre.
Astfel, edilii locali vor putea aproba taxe şi impozite locale, cum sunt cele pentru terenuri, locuinţe sau autoturisme, mai mari faţă de nivelul stabilit pentru 2013. Majorarea va putea fi mai mare de 20%.
Întrebat dacă FMI exercită o influenţă prea mare asupra economiei româneşti, premierul Victor Ponta a precizat că atât el, cât și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, fac ce vor ei.
"Eu nu fac, ca prim-ministru, şi Chiţoiu, ca ministru de Finanţe, decât ce vrem noi. Vrea FMI-ul ceva şi noi nu vrem, nu ne poate obliga de niciun fel. Deci, eu nu vreau să dau vina pe FMI. Că m-a pus să fac FMI-ul. De altfel, am foarte multe exemple în care FMI-ul s-a opus şi tot le-am făcut. FMI-ul nu a fost de acord să dăm înapoi pensiile la cei 17 mii de militari, le-am dat. Nu a fost de acord să reducem TVA