Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins pe 25 septembrie 2013, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului nr.41 din 16 octombrie 2012 privind revocarea lui Constantin Buzoianu din functia de membru si presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit unui anunt publicat joi, 7 noiembrie, in Monitorul Oficial. Decizia este definitiva si general obligatorie.
In argumentatia deciziei sale, Curtea Constitutionala aminteste temeiul legal in baza caruia poate sa se pronunte:
"Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si hotararii plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori".
Si subliniaza ca fostul sef al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu are calitatea necesara acestei actiuni de control constitutional:
"Curtea constata ca domnul Constantin Buzoianu, autor al prezentei sesizari, nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile precizate, nefiind nici senator, nici deputat. Prin urmare, in conditiile in care sesizarea Curtii Constitutionalea fost formulata de o persoana care nu are, potrivit legii, calitatea de a investi instanta de control constitutional cu verificarea constitutionalitatii unei hotarari a Parlamentului, Curtea urmeaza sa o respinga ca inadmisibila", se mai arata in decizia publicata in Monitorul Oficial.
In sesizarea sa, Constantin Buzoianu a precizat ca prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 20/2011, a fost numit pentru un mandat de 5 ani in functia de presedinte al Consiliului CSA - in prezent Autoritatea de Supraveghere Financiara.