IAŞI. Prima şansă pentru titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021, din punct de vedere al patrimoniului construit, o are Iaşul.
Declaratia a fost facuta de catre directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru.
El spune că Iaşul reprezintă locaţia perfectă, având în vedere faptul că este al doilea oraş din ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul de monumente istorice.
În 2021 România va fi din nou, printr-un oraş, în centrul lumii culturale europene.
În 2007 Sibiul a fost invitat a fi Capitală Culturală a Europei alături de Luxembourg şi a facut-o cu succes. Acest program European a dus la restaurarea, la dezvoltarea şi la aşezarea unui oraş românesc pe harta culturii europene.
Timişoara, Cluj, şi Craiova sunt oraşele care aspiră la statutul de capitală culturală. Brăila si Arad fac eforturi pentru a intra în competiţia pentru titlul de Capitala Culturală Europeana 2021. În 2016 România îşi va alege oraşul care va fi în 2021 alături de un oraş din Grecia, Capitală Culturală Europeană
„Iaşul reprezintă capitala culturală şi simbolică a României. Având în vedere atât patrimoniul construit cât şi evenimente de anvergură care contribuie la infrastructura culturală precum FILIT, FIE, Seara Valorilor, Simpozionul Naţional Monumentul- Tradiţie şi Viitor, Iaşul are toate şansele pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în anul 2021. Mai mult decât atât, importanţa istorică şi tradiţia vor aduce coroana europeană în capitala Moldovei”, a declarat Alexandru Muraru, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
Competiţia “Capitala Europeană a Culturii” este lansată cu 6 ani în avans, pentru a oferi oraşelor posibilitatea de a se pregăti.
IAŞI. Prima şansă pentru titlul de Capitala Culturală Europeană în 2021, din punct de vedere al patrimoniului construit, o are Iaşul.
Decl