Legalizarea arestului preventiv pe termen nelimitat pentru suspecţii de crime a declanşat controverse aprinse la Budapesta. Adoptarea documentului de către deputaţii partidului Fidesz, al premierului conservator Viktor Orban, şi cei de extremă dreapta Jobbik a fost catalogată drept contrară evoluţiei sistemului juridic european, potrivit celebrului avocat György Magyar.
Opoziţia a votat împotriva legalizării în cursul nopţii de luni spre marţi a arestului preventiv pe termen nelimitat pentru persoanele suspectate de crime care riscă peste 15 ani de închisoare. Mai mult, formaţiunea Fidesz, care dispune de o majoritate de două treimi în Parlament, a adoptat, începând din 2010, numeroase care restrâng libertăţile în domeniile presei, justiţiei şi drepturilor fundamentale, au reclamat numeroşi critici, potrivit Mediafax.
Decizia Fidesz este o reacţie la evadarea a doi membri ai unei grupări mafiote suspectaţi de crime şi furturi. Aceştia erau plasaţi în detenţie la domiciliu din aprilie, pregătirea procesului depăşind limita legală a arestului preventiv în Ungaria, fixată la patru ani. Cei doi au fost arestaţi în Elveţia după ce au reuşit să fugă în octombrie şi au părăsit Ungaria.
Această lege modificare a legii "se împotriveşte nu doar Constituţiei, ci şi angajamentelor internaţionale ale Ungariei", a avertizat ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului "Comitetul Helsinki". La rândul său, avocatul György Magyar a precizat că singura ţară care prevede detenţia pe termen nelimitat este Belarus, considerat ultima dictatură europeană.
Legalizarea arestului preventiv pe termen nelimitat pentru suspecţii de crime a declanşat controverse aprinse la Budapesta. Adoptarea documentului de către deputaţii partidului Fidesz, al premierului conservator Viktor Orban, şi cei de extremă dreapta Jobbik a fost catalogată drept contrară evoluţiei sistemului jurid