Transformarea Direcţiei de Sănătate Publică în Oficiu se apropie cu paşi mai repezi decât se credea, patrimoniul fiind inventariat, iar salariaţii, împărţiţi în tabere.
În câteva zile salariaţii Direcţiei de Sănătate Publică vor afla care cum îşi vor desfăşura în continuare activitatea, după ce Ministerul Sănătăţii va aproba, conform zvonurilor chiar săptămâna viitoare, proiectul de reorganizare. Deja inventarierea patrimoniului MS s-a realizat, fiecare DSP prezentând, prin reprezentanţi, situaţia la Bucureşti, la începutul acestei săptămâni.
S-a trecut de nivelul pariurilor, deja se avansează cifre clare cu privire la numărul de salariaţi care rămân la oficii. Care nu va fi mai mare de 40, din 106 câţi numără acum DSP-ul. Un singur şef, nu 10, ca în prezent, câţi numără DSP de la şefi de servicii, la directori.
Problema este cine pleacă, cine rămâne, fiind clar că sub directa subordonare a ministerului vor fi păstrate inspecţia, epidemiologia şi laboratorul, dar şi o mică parte de control. De aceste servicii s-a încercat, în ultima perioadă, alipirea cât mai multor posturi, doar-doar să nu se ajungă în situaţia „Şi eu mâine ce fac?”.
De voie, de nevoie, zeci de posturi vor rămâne la mâna Consiliului Judeţean, care va prelua partea de avizare, partea de asistenţă medicală comunitară, de sănătate publică etc., însă, probabil, cu o limită a numărului de posturi. Nimeni nu vrea să fie, în schimb, pus în situaţia de a merge la lucru la Craiova, unde va funcţiona structura regională căreia i se subordonează direct oficiul judeţean, sau să figureze pe lista de disponibilizaţi. Nimeni, pe de altă parte, cel puţin oficial, nu este în măsură să dea asigurări.
„În cadrul întâlnirii de la minister n-a fost vorba de personal, s-a vorbit despre clădirile pe care le are DSP-ul, care sunt în patrimoniul ministerului. Sunt numai v