Când copilul stă cu telefonul în mână la masă înseamnă că e dependent. Pe termen mediu apare o oboseală cronică a creierului, iar pe termen lung apar probleme circulatorii. Cele trei forme de dependenţă, de calculator, de internet şi de jocuri video sunt una mai gravă ca cealaltă.
Tot mai mulţi părinţi apelează la sfatul unui psiholog atunci când îşi văd copii izolându-se în faţa calculatorului şi ignorând activităţile din jurul lor. De cele mai multe ori aceştea le prezintă medicilor problemele cu care se confruntă însaă fără a lua în calcul şi cauzele care au dus la acestea. Dependenţa de internet nu este doar vina copilului.
O boală psihică
În majoritatea cazurilor, dependenţa de internet începe prin modificări ale stilului de viaţă. Dependentul renunţă la unele activităţi pe care le făcea în mod obişnuit pentru a putea petrece cât mai mult timp conectat la internet. Activitatea la care se renunţă în mod obişnuit este cea fizică, ajungându-se, în cazuri grave, până la sedentarism. Tot din dorinţă de a fi cât mai mult timp conectat la internet, dependentul ajunge să se priveze de somn, să îşi neglijeze sănătatea sau igiena fizică şi să devină tot mai tăcut şi retras.
Acestă dependenţa nu produce schimbări doar în cazul comportamentului individului ci şi schimbări de personalitate sau temperament. Astfel un copil cuminte, ordonat şi cu rezultate bune la şcoală, se poate transforma în unul neglijent cu îndatoririle pe care le are, cu note din ce în ce mai slabe, dezordonat, aflat într-un continuu stres şi stare de nervozitate şi din ce în ce mai retras, necomunicativ şi cu mai puţin prieteni.
Copiii absorbiţi de ecran sunt o realitate cruntă. Părinţii nu-şi dau seama de pericol, sunt doar mulţumiţi că e linişte în casă
Calculator, internet sau video?
Trebuie să facem o distincţie între dependenţa de calculat