Poliţiştii de frontieră din Mehedinţi au reţinut în cele două puncte vamale, PF I şi PF II, în aproape un an, 18 autoturisme, motociclete şi mopede, toate fiind semnalate ca furate din străinătate, valoarea totală la care ridică acestea fiind de 500.000 de lei. Principalii „furnizori“ de autovehicule furate care tranzitează frontierele României dinspre Serbia sunt în continuare Franţa, Italia, Bosnia-Herţegovina, Slovacia şi Austria, iar persoanele implicate provin din România, Serbia, Italia şi Bulgaria.
Traficul cu autoturisme furate din străinătate rămâne şi în această perioadă „în atenţia“ grupurilor infracţionale transnaţionale, fiind o activitate ce aduce beneficii financiare substanţiale membrilor reţelelor deja specializate şi extrem de bine organizate din vestul către estul Europei. Cunoaşterea metodelor infracţionale ale traficanţilor, accesul facil la bazele de date ale Sistemului Informatic Schengen, procedurile de lucru unitare şi eficiente au condus la descoperirea de către poliţiştii de frontieră mehedinţeni, de la începutul anului şi până în prezent, a 18 autovehicule furate din străinătate în valoare de 500.000 de lei.
„Din analiza efectuată de poliţiştii de frontieră, s-a stabilit că, în general, reţelele de traficanţi sunt organizate pe trei grupe mari, respectiv cele specializate în furtul autoturismelor de lux, cele specializate în furtul autoturismelor de categorie mijlocie şi cele specializate în furtul autovehiculelor utilitare. La rândul lor, aceste grupe sunt subdivizate în mai multe echipe infracţionale. Se remarcă faptul că, în ultimii ani, reţelele specializate s-au orientat şi spre furtul de autovehicule utilitare, motociclete şi ATV-uri, care sunt furate şi transportate în baza unor documente false în România“, a declarat Valeriu Pera, purtător de cuvânt în cadrul IJPF Mehedinţi.
Cele mai frecvente moduri de operare