Din indolenţa funcţionarilor, dar şi din cauza necunoaşterii procedurii, 80% dintre fermierii din comuna Şanţ, care au cerut bani de la APIA, au fost obligaţi să returneze banii primiţi în ultimii cinci ani. În aceeaşi situaţie se găsesc alţi cinci mii de fermieri din Bistriţa-Năsăud, care trebuie să returneze statului peste patru milioane de euro.
Pe uliţele comunei Şanţ toată lumea vorbeşte de situaţia în care se află peste cinci sute de fermieri, care au primit notificări de la APIA să returneze banii, deoarece au fost plăţi necuvenite.
Viorica Pătrăşcan povesteşte cu durere în suflet cum a fost obligată de APIA să returneze peste cinci mii de lei, asta cu toate că şi-a lucrat pământul şi a depus declaraţiile conform cu realitatea. Ea spune că nu înţelege cum s-a ajuns ca după ce şi-a identificat terenurile pe calculator, în declaraţie să îi fie trecute alte terenuri.
"Am dat 50 de milioane, mai am de dat 24. Nu mi se pare corect, pentru că noi lucrăm locurile, toate ne sunt în regulă. Mi-au zis că n-am dus bine situaţia şi am pus mai mult, n-am pus mai mult, am dus numai ceea ce a trebuit, pământul pe care îl am şi pe care îl lucru.
În primul an, pe 2010 mi-a venit 16,5 milioane şi i-am dat înapoi. Pe 2011 mi-au venit 27 milioane şi i-am dat şi pe aceştia înapoi. Apoi m-au găsit şi pe 2009 şi trebuie să le dau 24 de milioane. Aceea nu i-am dat, o să-i dau acum. Nu am nevoie de banii aceia, la ce să-mi trebuiască. Dacă domnii aceia au spus că nu am pământul, dar eu îl am, le dau banii înapoi, că mă tem să nu umblu prin judecăţi", spune Pătrăşcan.
Femeia mai spune că din punctul său de vedere vinovat de cele întâmplate este funcţionarul care a întocmit actele, funcţionar acuzat şi de alţi fermieri că le-ar fi făcut acelaşi lucru. "Eu am dus tot pământul pe care îl am şi situaţia pe care o am, nu am dus altceva. Am luat pe toţi anii ceva ban