Blocarea certificatelor verzi a întârziat investiţiile în parcurile eoliene
La Peştera, finalizarea celor trei parcuri ar aduce, anual, 3 de milioane de euro
În ultimii ani, întreaga Dobroge s-a transformat într-o adevărată „pădure“ de turbine acţionate de forţa vântului. Există mii de hectare de terenuri agricole acoperite de eoliene, iar specialiştii preconizează că potenţialul regiunii nu este încă atins. Aşadar, pentru cei care deţin terenuri pe care sunt sau vor fi amplasate morile de vânt viitorul se anunţă unul profitabil, dacă… Aici se opresc toate visele, atât ale proprietarilor de terenuri, cât şi ale primarilor din localităţile împânzite de turbine. Din motive birocratice, întregul lanţ care ar trebui să pună în mişcare investiţiile în domeniul energetic neconvenţional este rupt prin blocarea certificatelor verzi, de care, prin lege, beneficiază furnizorii de energie nepoluantă.
Primarii din localităţile unde sunt amplasate cele mai multe turbine eoliene spun că la mijloc sunt bani mulţi, precum şi locuri de muncă, iar pierderile se măsoară atât în taxele pe care ar trebui să le încaseze administraţia locală, cât şi prin chiria pe care o primesc proprietarii de terenuri ocupate de aceste construcţii. Suma care se plăteşte cu titlul de chirie pentru o singură turbină este de 2000-3000 euro/an, iar proprietarul poate desfăşura pe respectivul teren şi agricultură.
Când vine vorba despre parcuri eoliene, lucrurile sunt puţin diferite. Potrivit primarului comunei Peştera, Valentin Vrabie, în localitatea pe care o administrează există un parc construit şi alte trei pentru care au fost deja emise autorizaţiile de începere a lucrărilor, însă blocarea certificatelor verzi nu a făcut decât să sisteze investiţii uriaşe, de care ar fi profitat toată lumea. „Prin blocarea certificatelor verzi, în mai – iunie 2012, prin decizie de Guvern, invest