Coface: Valoarea datoriilor neacoperite ale celor 18.321 firme atinge aproximativ 13 mld. lei
40% din această valoare şi-a lăsat amprenta asupra sistemului bancar, restul având impact asupra clienţilor şi furnizorilor, care la rândul lor pot ajunge în incapacitate de plată
Situaţia economică a firmelor care activează în România este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pronosticurile specialiştilor în recuperarea datoriilor arată un trend ascendent până la sfârşitul anului, nu atât din punct de vedere al numărului noilor companii intrate în insolvenţă în acest an, cât al structurii lor, al dimensiunii datoriilor şi al impactului pe care acestea le vor avea în economia naţională.
Potrivit Coface, în primele nouă luni 18.321 companii din România au intrat în insolvenţă, cu 3,5% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, ritmul deschiderii procedurilor accelerându-se în T3, în condiţiile în care soldul la finalul primului semestru anunţa o contracţie de 10%. "Cel mai îngrijorător este faptul că în anul 2013 se va înregistra un număr record al insolvenţelor în rândul companiilor medii şi mari", a declarat ieri într-o conferinţă de presă Constantin Coman, country manager Coface România.
Potrivit acestuia, impactul evoluţiei insolvenţelor asupra mediului de afaceri şi al societăţii "este şi va continua să fie unul major, având în vedere numărul record al companiilor medii şi mari intrate în insolvenţă".
Efectul de domino este de două ori mai rapid decât anul trecut
În urma calculelor efectuate de Coface s-a apreciat că, din punct de vedere financiar, "în urma insolvenţelor din primele nouă luni ale anului curent, au rămas neacoperite datorii cumulate în valoare aproximativă de 13 miliarde de lei". "Aproximativ 40% dintre acestea şi-au lăsat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentând principalul motiv pentru