Primarul Iulian Badescu solicita Guvernului Romaniei ca veniturile din taxele pe constructiile speciale sa intre in bugetul autoritatii publice locale.
„In urma studierii proiectului privind modificarea Codului Fiscal si taxele pe constructiile speciale, consider ca veniturile din aceste taxe trebuie sa intre in bugetul autoritatii publice locale. Daca ne uitam la Ploiesti, vedem ca este un oras ocupat in proportie foarte mare de constructii speciale: pe teritoriul lui exista trei rafinarii, este centrul nodal al transportului produselor petroliere pe conducte, sunt societati in urma carora se inregistreaza un grad de poluare peste media nationala. Din acest motiv, nu mi se pare normal ca impozitele pe aceste instalatii sa nu fie folosite in mod direct in folosul comunitatii locale.”
Ce este impozitul pe constructii speciale si cine il va plati:
Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.
Impozitul va fi impus atât firmelor româneşti, cât şi celor străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmelor cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene.
Vor fi însă exceptate de la plata acestei taxe instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea impozitului.
Impozitul pe construcţii speciale se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patri