În afară de camerele video, şefii din Educaţie se gândesc să instaleze în sesiunea din 2014 detectoare de metale. De asemenea, cei prinşi copiind la una dintre probe vor veni la examenele din anul următor. O altă noutate se referă la ridicarea pragului de promovare de la 25% la 30%.
Propunerile se regăsesc în noua metodologie de organizare a sesiunii de Bacalaureat, intrată ieri în dezbateri publice. În 2014, pe lângă camerele video, autorităţile vor să introducă în centrele de BAC detectoare de metale, cu care vor putea verifica candidaţii înainte, în timpul şi după scrierea probei, precum şi să instaleze sisteme de bruiaj al reţelelor mobile.
„Detectoarele vor fi utilizate în caz de suspiciuni. Spre exemplu, dacă elevul, imediat după ce vine de la veceu, începe să scrie cu o viteză uimitoare. Telefoanele mobile sunt de vină. Chiar dacă respondenţii semnează declaraţii pe proprie răspundere, mulţi fac abstracţie de ele. Am învăţat lecţia din sesiunea trecută“, a explicat viceministrul Educaţiei Igor Grosu.
Dacă eşti prins cu copiuţa odată, pici tot BAC-ul
Totodată, elevul care va fi prins copiind în timpul probei, va susţine repetat toate cele patru examene abia în sesiunea din următorul an. „În legislaţia naţională se vorbeşte despre examenul şi nu examenele de BAC. Noi le interperetăm ca o totalitate, ceea ce sper să-i descurajeze pe cei care îşi fac planuri diferite“, a mai adăugat ministrul adjunct de la Educaţie. De asemenea, dacă se vor descoperi fraude după eliberarea diplomei de BAC, ministerul va putea pedepsi candidatul inclusiv prin anularea documentului, apelând la instanţa de judecată.
Printre altele, baremul de notare va fi cunoscut din timp, astfel ca fiecare absolvent să ştie ce punctaj trebuie să acumuleze pentru a obţine o notă de trecere sau pentru a avea zece. Şi nu în ultimul rând, în 2014 se va reveni la pragul de