Germania a făcut un gest de bunăvoinţă, deschizând “o uşiţă” pentru a dezvălui “comoara nazistă”, adică fabuloasa colecţie de artă descoperită într-un apartament din Munchen, publicând imaginile a 25 dintre acestea pe Internet.
Aşteptarea era şi este în continuare imensă. S-au descoperit 1.406 opere de artă, poate mai există şi altele, ascunse cine ştie pe unde, iar proprietarii de drept sau moştenitorii lor, muzee “epurate” de “arta degenerată” sau evrei spoliaţi de nazişti, vor să le cunoască, să şi le recunoască eventual şi poate chiar revendice.
Autorităţile germane au fost aspru criticate zilele acestea de presă, experţi în artă şi reprezentanţi ai comunităţii evreişti, din cauza lentorii cu care se caută provenienţa operelor, dintre care unele ar proveni din spolierea evreilor în timpul nazismului.
Pe site-ul lostart.de, editat de celula de coordonare federală consacrată artei dispărute în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, pot fi văzute opere de Marc Chagall, Eugene Delacroix, Otto Dix sau Matisse, descoperite aproape din întâmplare la începutul lui 2012 de autorităţile germane în apartamentul octogenarului Cornelius Gurlitt, fiul unui negustor de artă cu trecut tulbure în timpul nazismului.
Pentru a contribui la transparenţă şi a ajuta la verificarea provenienţei operelor, 25 de opere despre care indicii importante duc la ideea că ar fi putut fi confiscate în cadrul persecuţiilor naţional-socialiste sunt prezentate într-un prim set pe platforma web a celulei de coordonare”, au anunţat luni seara Guvernul federal german şi cel al statului regional Bavaria, într-un comunicat comun.
Din păcate, site-ul a fost extrem de greu de accesat în cursul zilei de marţi, lucru uşor de observat inclusiv din România, dar şi comentat de presa străină, care speculează că afluxul de vizitatori ar putea fi cauza acest