Cu o bibliografie impresionanta, cartea Adrianei Babeti reprezinta o incursiune exhaustiva in lumea femeilor razboinice, o calatorie virtuala ce porneste din Antichitate si ajunge pana in secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei povesti fascinante se afla Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar si Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnisoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo si Lisbeth Salander, informeaza Cotidianul.ro. Sursa imagine: Cotidianul.ro
Femei de stirpe zeiasca, dupa unii, fiinte cat se poate de pamantene, dupa altii, amazoanele se regasesc in opere istorice, literare sau artistice din toate epocile. Prezente la Diodor din Sicilia si Strabon, ele i-au inspirat deopotriva pe Stendhal, Balzac sau Barbey d’Aurevilly, iar in epoca moderna au devenit eroine de film si de benzi desenate.
De-a lungul acestei calatorii, aflam ce semnificatii au atribuit istoricii cuvantului „amazoana”, in ce regiuni se crede ca ar fi trait si luptat aceste femei, cum le-au infatisat scriitorii, pictorii sau cineastii. Iar pentru ca tabloul sa fie complet, vedem cum se antrenau si se inarmau, ce mancau, cum se imbracau si se travesteau. Totul condimentat cu povesti de dragoste avandu-le ca protagoniste pe amazoane.
„Am pornit, pas cu pas, pe urmele amazoanelor, ca sa le impresor si cuceresc ca pe-o cetate.
Intai, am atacat reduta cea mai expusa a intregii povesti: insusi numele lor. Apoi, a trebuit sa aflu ce scriu poetii, dar si istoricii din vechime, greci si romani, despre neamul amazoanelor. Iar in finalul atacului, cu hartile in fata, am vrut sa intru in Amazonlandia: in zecile de taramuri, unele aflate la granita dintre mit si realitate, unde anticii credeau ca ar fi trait si luptat aceste femei.
Ca sa cuceresc in fine mareata cetate a amazoanelor si, deopotriva, cititorul, am convocat cele mai de efect trupe, cu arme si pa