Agenția Spațială Română (ROSA) susține că a găsit soluția ideală pentru sateliții artificiali din orbita Pământului: să fie trecuți toți pe combustibil GPL (Gaz Petrolier Lichefiat).
Anunțul ROSA vine la scurt timp după ce GOCE, satelitul Agenției Spațiale Europene (ESA), a rămas fără combustibil, s-a prăbușit necontrolat în Pacific și a creat panică în rândul celor care nu înțeleg cum se dezintegrează un obiect venit din spațiu și a site-urilor de știri. Cu toate acestea, există riscul ca oricând o bucată dintr-un satelit, oricât de mică ar fi, să pice peste o casă, o mașină sau în timpul unui concert Fuego. Pentru a împiedica acest lucru pe viitor, specialiștii ROSA au anunțat că sunt dispuși să colaboreze cu marile agenții spațiale din lume pentru a converti la GPL orice viitor sau actual satelit lansat. “Am încheiat deja parteneriate cu firme producătoare de rezervoare GPL, stații de alimentare cu GPL, mecanici, taximetriști etc. România are foarte multă experiență cu vehiculele pe GPL, cu gazele ș.a., practic deținem know-how-ul pentru a contribui și noi cu ceva la programele spațiale. Gazul este mult mai ieftin decât combustibilii clasici, consumul este redus simțitor, deci sateliții vor avea autonomie mai mare”, a declarat în exclusivitate pentru AC directorul ROSA.
Sursele noastre au aflat, de asemenea, că ROSA pregătește de câteva luni bune un astronaut, de meserie taximetrist și mecanic auto amator, care să zboare în spațiu și să supervizeze eventualele convertiri la GPL ale sateliților din orbita Terrei. În următorii 10 ani, ROSA crede cu tărie că va lansa o rachetă spațială 100% românească pe GPL.
exclusiv online
comentariu Agenția Spațială Română (ROSA) susține că a găsit soluția ideală pentru sateliții artificiali din orbita Pământului: să fie trecuți toți pe combustibil GPL (Gaz Petrolier Lichefiat).
Anunțul ROSA vine la scur