Avem la acest moment câteva sute de profesioniști – sociologi, urbaniști, geografi, arhitecți, economiști, etc. – care nu discută aproape deloc tema regionalizării-descentralizării, și care rămân absenți în spațiul public la orice decizie privind procesul de regionalizare-descentralizare venită din partea politicului sau a administrației publice.
Discutăm în fiecare seară pe sticlă despre Roșia Montană, despre maidanezi, despre clădiri dărâmate mai mult sau mai puțin ilegal. Pentru toate astea s-a ieșit în stradă (inclusiv intelectualii!), dar pentru regionalizare? Am dat chix!
Să nu creadă cineva că acest text face vreo referire la o “salvare” din partea “intelectualității”. Ar fi totuși utilă o dezbatere cu iz intelectual, între profesioniști, bazată pe argumente și nu pe conjuncturi politice. Refuz să cred că părerile unor academicieni din cadrul Universităților ca cele din București, din Craiova, Timișoara, Cluj, Iași, Oradea, Galați sau ca multe altele (îmi cer scuze pentru omisiuni!) nu ar fi luate în seamă dacă acestea ar fi promovate coerent și argumentat.
Instituții etalon în domeniu precum facultățile de urbanism și amenajarea teritoriului, cele de geografie, sau cele de relații internaționale, cu mari mize în domeniu, trebuie (!) să aibă un cuvânt de spus atâta timp cât din interiorul lor ies acei specialiști în domeniu care vor lua deciziile în viitor pe un cadru care azi se desenează, însă, fără aportul lor.
Registrul Urbaniștilor din România, Ordinul Arhitecților, Uniunea Arhitecților sunt asociații profesionale care și-au asumat păstorirea domeniilor lor de activitate cât și a breslei în general. Este esențial ca aceștia să exprime și să poată impune un punct de vedere asupra deciziilor care se iau, și care vor avea efect nu numai asupra împărțirii teritoriului național, dar vor afecta fundamental legislația în domeniu.
N