Peste 23.500 de suceveni suferă de diabet zaharat, arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru primele nouă luni ale anului în curs şi dată publicităţii ieri, de directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.
Potrivit evidenţelor, numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu această maladie este de 23.557, dintre care 12.527 din mediul urban, iar 11.030 din mediul rural. Din totalul bolnavilor, doar 3.235 nu sunt insulino-dependenţi (1.591 de la oraş şi 1.644 de la ţară). Raportul DSP precizează că din cei 23.557 de suceveni cu diabet zaharat, 371 reprezintă cazuri noi, adică pacienţi depistaţi în cursul acestui an (32 dintre persoanele diagnosticate în 2013 sunt dependente de insulină).
Medicii suceveni spun că, în judeţ, numărul bolnavilor a crescut de circa trei ori începând cu 2007-2008, când s-a derulat programul de evaluare a stării de sănătate şi care a dus la descoperirea de noi pacienţi.
La ora actuală, circa 30% dintre persoanele suferinde de diabet nu sunt diagnosticate, şi asta deoarece creşterea glicemiei „nu doare”, ceea ce face ca foarte mulţi pacienţi să fie depistaţi târziu, când afecţiunea este deja cronică.
Diabetul a ucis 13 persoane în acest an
Pentru viitor, estimările specialiştilor în domeniu sunt sumbre, aceştia arătând că în 20 de ani numărul bolnavilor de diabet zaharat se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar, combinat cu o alimentaţie bogată în calorii. În iunie-septembrie 2013, 13 suceveni au decedat din cauza acestei maladii, mai arată statisticile DSP.
Data de joi, 14 noiembrie, marchează Ziua Mondială a Diabetului. În acest an, pentru prima dată după mult timp, conducerea DSP Suceava nu mai organizează la sediul instituţiei o acţiune de testare gratuită a glicemiei şi a altor parametri, cum ar fi colesterolul, greutatea şi tens