În era Facebook a relaţiilor amoroase, părăsitul suferă de două ori mai mult decât dacă povestea de dragoste în care era implicat nu ar fi fost afişată pe reţeaua de socializare. Psihologii susţin că amorezatul căruia i s-au dat papucii de către partenerul său este rănit suplimentar prin faptul că nu poate controla modul în care află de acest lucru prietenii şi familia, din cauza faptului că statusul de pe Facebook se schimbă din “într-o relaţie” în “singur” fără voia sa. Pentru a evita această situaţie neplăcută, părăsitul ar trebui să se grăbească şi să fie el primul care îşi schimbă statusul, inaintea partenerului care a luat decizia să pună cruce relaţiei amoroase.
Ilana Gershon, profesor la Universitatea din Indiana, explică pentru publicaţia The Guardian “codul bunelor maniere” în cazul despărţirilor online. Conform acesteia, doar unii dintre studenţii ei cred că, la capăt de relaţie, cel părăsit sau cea părăsită trebuie să fie primul/prima care îşi schimbă statusul pe Facebook şi nu invers.
“In era digitală inima îţi este frântă de două ori în astfel de cazuri. Prima dată atunci când eşti părăsit şi a doua oară atunci când este pierdut controlul asupra modului în care prietenii şi familia află despre despărţire, un control pe care cei părăsiţi cred că trebuie să-l aibă”, explică Gershon.
Profesoara a intervievat 72 de studenţi americani pentru a afla cum folosesc reţelele de socializare pentru "ieşi" dintr-o relaţie amoroasă.
Concluzii: fiecare îşi creează propriile reguli şi etichete atunci când îşi anunţă despărţirile pe Facebook, însă de cele mai multe ori ajung să sa rănească şi mai mult.
“Nu există un manual pentru a învăţa cum să te despărţi corect pe Facebook”, susţine Gershon, adăugând că oamenii încă nu ştiu cum să folosească tehnologiile de comunicare în cazul “treburilor sociale neplăcute” aşa cum sunt despărţirile. @N_