Taxele colectate in prezent pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri.
"Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila. Intr-un mediu economic inca afectat de criza economica, recenta masura anuntata de Ministerul de Finante nu face altceva decat sa lase mai putina bere pe mesele romanilor, in conditiile in care puterea de cumparare sub presiunea noilor taxe va fi in continua scadere", mentioneaza Berarii Romaniei.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie.
Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie.
"Sutem ingrijorati de aceasta practica constanta a autoritatilor romane de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri si de a constitui pe hartie cresteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitatile pietei ultimilor ani ne-au demonstrat insa ca presiunea fiscala nu face altceva decat sa conduca la o diminuare a consumului, deci la o scadere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vanzari inregistrate pe piata berii dupa primele opt luni ale lui 2013, perioada ce a urmat cresterii de acciza cu aproximativ 16% in lei aplicata la inceputul anului. Asa cum preconizam atunci, sub impactul acestei masuri, piata a inregistrat deja o contractie de 8%", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu.
Astfel, scaderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piata la cel mai mic nivel de dupa 2008, aferent perioadei mentionate.
Citeste si:Lugera cauta 7 tineri pentru " primul guvern privat". Cei mai buni