Peste 2,3 miliarde lei vechi, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi, au de returnat 24 de medici de familie din judeţ care în perioada 2009 - 2010 au efectuat gărzi la centrele de permanenţă, după ce CNAS a pierdut în faţa Curţii de Conturi.
Chiar în perioada în care decidenţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică se străduiesc să convingă medicii de familie să vină să ofere consultaţii la centrele de permanenţă, 24 de medici urmează să primească notificări de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că au de returnat, fiecare, zeci de milioane de lei vechi pe care n-ar fi trebuit să-i primească în perioada 2009 - 2010.
Oltul nu constituie o excepţie. În toată ţara se întâmplă la fel, după ce, în urma unui control al Curţii de Conturi la Casa de Asigurări de Sănătate, s-a stabilit că pentru perioada menţionată medicilor de familie li s-ar fi majorat nelegal tariful/oră cu 50%.
În fapt, în actul normativ în baza căruia s-au decontat cheltuielile se menţiona un tarif, iar în anexele la norme, care constituie baza de lucru în cazul contractelor semnate între furnizorii de servicii şi CJAS, se prevedea majorarea tarifului. Curtea de Conturi a contestat majorările, CNAS a contestat în instanţă concluziile Curţii, însă în urma deciziei finale cei care trebuie să plătească sunt, în cele din urmă, medicii de familie.
Este vorba de 24 medici de familie din judeţ, care au efectuat, în 2009 şi 2010, gărzi în centrele de permanenţă Dobroteasa, Brastavăţu şi Osica de Sus. Debitul total de recuperat de către CJAS de la medici se ridică la 237.710 lei (peste 2,3 miliarde lei vechi), la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere. Fiecare medic va da înapoi, în medie, 100 milioane lei vechi. Sunt medici care vor plăti chiar dublul acestei medii, în funcţie de cât de mult a lucrat fiecare în centru.
„N-a greşi