Potrivit Reuters, liderul de la Teheran ar fi în fruntea unui vast imperiu economic evaluat la 70 de miliarde de euros. Suma astronomică depășește astfel actualele venituri petroliere ale Iranului.
Imperiul economic controlat de Ali Khamenei poartă un nume ciudat, "Setad", organizație discretă, puțin cunoscută marelui public. "Ea este însă cheia longevității la putere a liderului iranian" scrie Reuters care precizează că această organizație deține părți în toate sectoarele economiei locale: petrol firește dar și finanțe sau telecomunicații.
Setad a fost creata de răposatul aiatolah Khomeini, puțin înainte de moartea sa în 1989. Fondatorul Republicii islamice dorea astfel să creeze o entitate care să gestioneze și să vândă proprietățile și bunurile abandonate în haosul care a urmat revoluției din 1979. Inițial, Setad trebuia să-i ajute pe săraci şi să dureze doar doi ani de zile. Iată însă că un sfert de secol mai târziu, organizația mai există și s-a transformat într-o uriașa masinărie economico-financiară.
"Nimic nu dovedește faptul că Ali Khamenei s-ar servi din această "pușculiță" ca să se îmbogățească personal" continuă autorii anchetei care au lucrat șase luni de zile pe acest subiect. Ce este însă de notat e faptul că Setad îi pune la dispoziție lui Khamenei mijloace financiare pentru ca acesta să poată acționă independent de voința parlamentului sau de starea bugetului național. Situație care-i permite "ghidului suprem" să fie protejat de luptele interne care agită microcosmosul politic iranian, lucru care explică deasemenea și faptul că Khamenei e la putere de 24 de ani.
Setad și-a clădit imperiul confiscând sistematic bunurile iranienilor - fie că erau șiiți, oameni de afaceri, membri ai vreunei minorități sau ai diasporei. Reuters arată în particular cum Setad a acumulat enorm de multe bunuri imobiliare în urma unor procese la ca