O operaţiune care a mers pe roate timp de opt ani şi a produs sute de victime a fost descoperită de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. 14 persoane, din Iaşi sau ale judeţe ale ţării, au fost trimise ieri în judecată de anchetatori pentru constituire a unui grup infracţional în unul dintre cele mai complexe dosare de infracţiuni informatice ale ultimilor ani. Escrocii, mulţi dintre ei din puşcării, au pus pe picioare un mecanism prin care au reuşit, folosindu-se de diverse metode, să obţină în mod fraudulos credite de telefonie mobilă de la abonaţi de bună-credinţă. Banii erau apoi transferaţi în mod succesiv pe mai multe cartele aparţinând membrilor grupării pentru ca în final, să fie materializaţi prin vânzări cu valori mici, dar extrem de multe, cu clienţi din Iaşi sau alte oraşe ale Moldovei.
Modul de operare
Ancheta DIICOT a început în 2012 când mai multe persoane depuseseră plângere că au fost victimele unor escroci. Ieşeanul Adrian Terciu, de 24 de ani, de pildă, şi-a creat propria reţea în anul 2011, atunci când a mers la Galaţi şi a discutat cu Adrian Bocicorec, ultimul încarcerat acolo. Ulterior, au mai fost cooptaţi alţi cinci membri. Deţinutul primea cartele telefonice din exterior şi apela la întâmplare diverşi clienţi ai Orange în scopul de a le obţine datele de identificare. El a trimis câte un SMS victimelor cu următorul conţinut: „Vă rugăm contactaţi urgent departamentul tehnic Orange România pentru corectarea facturii, datorită unei tentative de fraudă pentru detalii apelaţi 0742*****0“
Când era sunat de victime, puşcăriaşul spunea că este angajat al Orange şi minţea că ar fi apărut aşa-zise probleme tehnice la contul online cerând datele personale pentru a reseta serverul. Potrivit interceptărilor ataşate rechizitoriului, deţinutul folosea un limbaj s