Suntem una din cele mai sărace ţări din Europa, dar aruncăm, conform datelor oficiale, cinci milioane de tone de alimente pe an, cu toate că o jumătate de milion de români trăiesc sub pragul sărăciei. Ca să nu mai fie aşa, doi senatori au iniţiat, ieri, un proiect de lege care prevede ieftinirea alimentelor înainte de expirare.
Astfel, senatorii Ovidiu Isăilă, PDL, şi Steliana Miron, PPDD, au iniţiat un proiect de lege prin care vor să le impună comercianţilor să scadă masiv preţul produselor alimentare al căror termen de valabilitate expiră într- o săptămână.
Aleşii spun că aceste alimente ar trebui să fie cu 70 la sută mai ieftine, ca să poată fi cumpărate şi de cei care nu şi le permit la preţul întreg. Săracii vor avea ce pune pe masă
Mai mult, iniţiatorii proiectului afirmă că de pe urma acestei măsuri vor avea de câştigat oamenii care nu au bani suficienţi, producătorii şi comercianţii, dar şi bugetul statului.
“Oamenii necăjiţi vor avea pe masă mâncare ieftină, iar producătorii şi comercianţii vor încasa banii pe marfa vândută”, a spus Isăilă.
O campanie cu acelaşi scop se va desfăşura anul viitor la nivel european, pentru ca şi cetăţenii UE să înveţe să utilizeze eficient resursele alimentare şi să nu mai arunce hrana. 2014 va fi anul de luptă împotriva risipei de alimente. Cornul şi laptele, înlocuite de ciorbă şi friptură?
Cornul şi laptele acordate elevilor ar putea fi înlocuite de o masă caldă, constând în supă, felul doi şi desert, toate în valoare de 10 lei.
Banii ar urma să vină de la bugetul de stat, iar mâncarea ar fi asigurată în sistem catering, acolo unde şcolile sau grădiniţele nu dispun de cantină, susţine iniţiatorul proiectului, deputata Monica Iacob-Ridzi.