Multe dintre problemele cu care se confruntă sindicatele afiliate la Cartel Alfa Tulcea au legătură cu preţul energiei electrice. Aceasta a fost ideea de fond a discuţiilor purtate sâmbătă la sala de conferinţe a Hotelului Esplanada şi organizată de către Consiliul Judeţean Tulcea. De o parte a baricadei au fost sindicaliştii de la Alum, Feral, SNIF, Tremag şi alţii, iar de cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, prefectul Lucian Simion, primarul Constantin Hogea şi parlamentarii Octavian Motoc, Octavian Popa, Ion Bălan, Marian Avram şi Iusein Ibram. Discuţiile cu privire la preţul energiei s-au purtat în jurul taxelor exagerate puse ca urmare a apariţiei certificatelor verzi, cele care au influenţat cel mai mult preţul energiei alături de alte reglementări care au urcat preţul la cote care nu mai fac profitabilă nicio activitate din industrie.
Dacă speranţa celor de la Feral Tulcea pentru redeschiderea combinatului se lega de o anulare a acestor certificate verzi, un alt colos industrial cum e Alro Slatina, cu uzina Alum de la Tulcea, nu se simte nici el prea bine.
Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, Gheorghe Dragu, a ţinut să precizeze că patronul grupului Vimetco, Vitali Machitski, a anunţat deja liderii de sindicat că toată activitatea va fi relocată din România dacă nu se găseşte în prima parte a anului viitor o schemă de ajutor de stat în industrie, ca în alte ţări ale Uniunii Europene.
„Cheltuielile cu certificatele verzi au o pondere importantă în totalul costurilor de producţie, anul acesta valoarea totală a costurilor suplimentare implicate de certificatele verzi şi taxa de cogenerare fiind de peste 60 de milioane de dolari. Vitali Machitski ne-a spus clar că de anul viitor va începe închiderea programată a unităţilor din România, dacă Guvernul nu intervine @N_P