La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis vineri, în ziua de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, expoziţia de pictură a artistului plastic fălticenean Gabrel Baban.
Un membru de bază al grupării artistice sucevene, un coleg, un pictor şi un profesor respectat
Expoziţia, care etalează 38 de lucrări de pictură realizate de artistul care şi-a marcat cu acest prilej aniversarea onomastică, l-a readus în perimetrul galeriei sucevene, aşa cum a remarcat artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, pe „unul dintre membrii de bază ai grupării artistice sucevene, un coleg, un pictor şi un profesor respectat, care a îndrumat multe generaţii de elevi”.
Aducând salutul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi declarându-se personal alături de oamenii de artă suceveni, vicepreşedintele Ilie Niţă a apreciat activitatea de artist şi de pedagog a expozantului, „un mesager al artei şi al artiştilor din judeţul Suceava şi din România”, care realizează „peisaje deosebit de rafinate”.
„Un spirit clasic, cu respect pentru principiul ordinii şi echilibrului”
Conf. univ. dr. Sabina Fînaru, „un iubitor de artă şi un vizitator frecvent al expoziţiilor”, aşa cum s-a prezentat, a calificat expoziţia ca fiind „unitară din punct de vedere tematic”, o etalare de peisaje şi secvenţe care vizează „civilizaţia patriarhală din nordul Moldovei”, cu „rol de memorie culturală”.
Gabrel Baban, un artist, cum a subliniat Sabina Fînaru, cu „o viziune robustă”, cu „preferinţă pentru situarea în real” şi cu „un cult pentru lumea vizibilului, pentru materialitatea şi concreteţea ei”, pune accentul pe „elementele durabile ale peisajului” şi „aşterne culorile ca un artizan”.
Prezentat ca „un spirit clasic, cu respect pentru principiul ordinii şi ec