Postul Crăciunului începe vineri şi se va încheia peste 40 de zile, la 24 decembrie. Aşadar, cei care vor posti vor mânca, de acum înainte, doar produse vegetale şi vor scoate complet din meniu carnea, lactatele şi ouăle. Totuşi, în zilele de sâmbătă şi duminică, dar nu numai, vor avea dezlegare la peşte.
Durează 40 de zile
Postul Crăciunului este al doilea ca importanţă, după cel al Paştelui. Aşa cum a hotărât Sinodul local din Constantinopol, în anul 1166, postul durează 40 de zile, din 15 noiembrie până la 24 decembrie. Se spune că, în această perioadă, creştinii ortodocşi care postesc se curăţă atât trupeşte, cât şi sufleteşte, Postul Crăciunului fiind un post al bucuriei, în aşteptarea naşterii Domnului Isus Hristos.
Când sunt dezlegările la peşte
Ca în orice post, carnea, ouăle şi produsele lactate vor fi excluse complet din alimentaţie. Prin urmare, doar legumele, verdeţurile şi fructele vor putea fi consumate de cei care postesc.
De asemenea, miercurea şi vinerea, nu se mănâncă untdelemn şi nu se bea vin. În Postul Crăciunului, avem dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică, mai puţin în zilele de 16 (sâmbătă) şi 17 (duminică) noiembrie, când este doar dezlegare la ulei şi vin. Mai avem dezlegare la peşte în următoarele zile: 21 noiembrie - Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în 25 noiembrie - Odovania Praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului, în 5 decembrie - Sf. Cuv. Sava cel Sfinţit; Sf. Mc. Anastasie, în 6 decembrie - Sfântul Nicolae şi în 12 decembrie - Sf. Spiridon. În ziua de Ajun se mănâncă de abia seara şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină, căci "cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit - mai înainte Naşterea lui Hristos".
Spălaţi bine vasele!
În timpul postului se pot folosi vasele în care s-a mâncat de dul